poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Kreatywne zabawy z dziećmi w domu - pieczenie chleba.



SKŁADNIKI:

Pół paczki drożdży, jedna łyżeczka cukru, trzy szklanki mąki, szklanka otrąb, jedna łyżeczka
soli, dwie szklanki ciepłej wody, nasiona.




PRZYGOTOWANIE:

Dziecko może rozkruszyć w miseczce drożdże. Spytaj go jakie są w dotyku (miękkie, twarde, zimne czy cieple, co przypominają – plastelinę, modelinę itp), dodajcie dwie łyżki ciepłej wody. Dobrze wymieszajcie, aby składniki się połączyły. Odstawcie na chwile na bok.



Do innej miski wsypcie mąkę, otręby (wymieszaj razem z dzieckiem różnego rodzaju otręby, mogą to być żytnie, pszenne, orkiszowe, porównajcie ich kolor i kształt), sól i cukier (możesz spytać dziecka czy cukier różni się od soli, jaki ma kolor) dodajcie wodę. Wymieszajcie, wlejcie rozczyn z drożdży i wsypcie nasiona (takie jakie lubicie, nasionka są też w różnych kształtach i kolorach i o tym też możesz porozmawiać ze swoją pociechą, bo przecież ziarenko słonecznika różni się od ziarenka



dyni czy siemienia lnianego, wytłumacz mu, że nasiona są bardzo zdrowe, a gdy znajdują się w ziemi kiełkują itp.) Znów dobrze zamieszajcie wszystko łyżką. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Poczekajcie aż wyrośnie. W pomieszczeniu powinno być ciepło. Włóż ostrożnie do zimnego piekarnika i piecz godzinę od chwili gdy temperatura będzie wynosiła 200 stopni Celsjusza. Nie wyjmujcie od razu chleba, poczekajcie 5 min, potem delikatnie otwórz piekarnik i poczekajcie następne 5 min.
Przy okazji domowych wypieków możecie porozmawiać o zasadach bezpieczeństwa jakie należy zachować w kuchni.

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasze prace na szkolny kiermasz wielkanocny.                                          Wiosenny wystrój świetlicy + prace wielkanocne naszych...